Matti Lehtinen: Geometriaa ja geometriasta

Lokakuussa 2021 ilmestynyt Geometriaa ja geometriasta (ISBN 978-952-68775-8-7, 118 s., koko B5, pehmeäkantinen) esittelee aluksi jonkin verran kattavasti euklidisen tasogeometrian perusteita. Tällainen tietoaines lukeutui taannoin yleissivistykseen, mutta koulumatematiikan sisältöjen kovin muututtua geometrian alkeidenkin tuntemus on jäänyt aika vähäiseksi.

Tasogeometriasta kirja siirtyy kolmiulotteisen geometrian puolelle ja esittää mm. Platonin kappaleiden konstruktion. Epäeuklidista geometriaa käsitellään Poincarén mallin perusteella. Myös projektiivisen geometrian alkeita esitellään. Kirjan päättävät geometrista piirtämistä ja geometrian historian pääpiirteitä esittelevät luvut. Geometrian historiaan liittyviä tietoja on myös kirjan muissa osissa aika paljon.

Geometriaa ja geometriasta ei ole oppikirja. Se on kirjoitettu pikemminkin tietokirjan sävyyn. Perustelujen johdonmukaisuudesta on kuitenkin yritetty pitää huolta: geometrian syvin merkityshän on juuri sen ulkomaailmasta ja itse kunkin henkilökohtaisista mielipiteistä riippumattomassa totuudessa.

Teuvo Laurinollin esittely kirjasta on julkaistu verkkolehti Dimensiossa.

Kirjan voi ostaa ainakin verkkokauppa Adlibriksestä, verkkokauppa Booky.fi:stä tai suoraan kustantajalta. Kustantajalta ostettuna kirjan hinta on 15 €. Tähän lisätään postikulut edullisimman taksan mukaan. Useampia kirjoja tilattaessa postikulut kirjaa kohti ovat luonnollisesti pienemmät. Tilauksen voi tehdä sähköpostitse osoitteessa info 'at' eukleideskirjat.fi tai puhelimitse numerosta +358405830678. Posti odottaa saavansa tietää vastaanottajan matkapuhelinnumeron saapumisilmoitusta varten; oma puhelinnumero on siis syytä lisätä tilaukseen. Lasku lähetetään kirjan mukana.

Takaisin Eukleides-kirjojen etusivulle.