Matti Lehtinen: Kilpailumatematiikan harjoituksia I ja II

Lukiotason matematiikkakilpailuissa, Kansainvälisistä matematiikkaolympialaisista alkaen, on tullut tavaksi ryhmitellä kilpailutehtävät neljään pääluokkaan, jotka ovat algebra, geometria, lukuteoria ja kombinatoriikka. Kilpailumatematiikan harjoituksia I (ISBN 978-952-68775-4-9, 174 s., koko B5, pehmeäkantinen) sisältää 313 algebran ja geometrian tehtävää ratkaisuineen. Kilpailumatematiikan harjoituksia II (ISBN 978-952-68775-5-6, 158 s., koko B5, pehmeäkantinen) puolestaan sisältää 306 luokkiin lukuteoria ja kombinatoriikka sijoittuvaa tehtävää.

Tekijä on käyttänyt tehtäviä Suomen matemaattisen yhdistyksen Valmennusjaoston kilpailumatematiikan kirjevalmennus- ja valmennuskoetehtävinä usean vuosikymmenen aikana. Tehtävät ovat siten yleensä hiukan helpompia kuin varsinaisissa kilpailuissa esiintyvät tehtävät. Ne antanevat kuitenkin haastetta niin matematiikkakilpailuihin vakavasti valmentautuvalle kuin muillekin matemaattisten tehtävien ratkaisemisen parissa viihtyville.

Tehtävien ratkaiseminen onnistuu useimmiten lukiotiedoin. Valmennusjaoston julkaisemaan Kilpailumatematiikan oppaaseen on koottu kilpailumatematiikan erityistietoutta. Kilpailumatematiikan harjoituksien tehtäviin on myös sisällytetty muutamien kilpailutehtävien vakioratkaisukeinojen esittelyt.

Kirjoja saa kustantajalta ja eräistä verkkokaupoista. Kustantajan hinta on 15 € osalta, johon lisätään todelliset postikulut edullisimman taksan mukaan. Tilauksen voi tehdä sähköpostitse osoitteessa info 'at' eukleideskirjat.fi tai puhelimitse numerosta 0405830678. – Posti haluaa nykyisin useimpien lähetyslajien yhteydessä tietää vastaanottajan matkapuhelinnumeron, joten sen kertominen tilauksen yhteydessä on toivottavaa. Lasku lähetetään kirjan mukana.

Takaisin Eukleides-kirjojen etusivulle.