Matti Lehtinen: Matematiikan nimiä

Matematiikan nimiä (ISBN 978-952-68775-7-0, 123 s., koko B5, pehmeäkantinen) esittelee toistasataa matematiikassa tavallista käsitettä, menetelmää tai tulosta, joista on tapana käyttää henkilöön perustuvaa nimitystä: Pythagoraan lause, Eratostheneen seula, Diofantoksen yhtälö, Gaussin käyrä, Eulerin kaava. Mukaan on pyritty ottamaan kaikki koulumatematiikan piirissä olevat nimitykset ja joukko nimiä, jotka ainakin matematiikan opintojen myötä voivat tulla vastaan tai joiden voi ajatella kuuluvan matemaattiseen yleissivistykseen.

Matematiikan nimiä esittelee kohteensa suunnilleen ikäjärjestyksessä. Hiukan keinotekoisesti vuoden 1900 jälkeen syntyneitä ei ole kelpuutettu mukaan. Ymmärrettävästi "nuorempien" matemaatikkojen mukaan nimetyt käsitteet ovat kauempana alkeismatematiikasta, joten rajoitus ei ole juuri vaikuttanut valintoihin.

Kirjan voi ostaa suoraan kustantajalta ja ainakin Booky.fi-verkkokaupasta ja Adlibris-verkkokaupasta. Kustantajalta ostettuna kirjan hinta on 15 €. Tähän lisätään postikulut edullisimman taksan mukaan. Useampia kirjoja tilattaessa postikulut kirjaa kohti ovat luonnollisesti pienemmät. Tilauksen voi tehdä sähköpostitse osoitteessa info 'at' eukleideskirjat.fi tai puhelimitse numerosta 0405830678. Posti odottaa saavansa tietää vastaanottajan matkapuhelinnumeron saapumisilmoitusta varten; puhelinnumero on siis syytä lisätä tilaukseen. Lasku lähetetään kirjan mukana.

Hannu Korhonen on arvioinut kirjaa Matemaattisten aineiden opettajien MAOL ry:n Dimensio-verkkolehdessä.

Korjaus: Tarkkaavainen lukija on huomannut sivun 52 alalaidassa olevassa kaavassa virheen. Integroitavan eksponenttifunktion eksponentin tulee olla vain x2, ei x2/2, niin kuin kirjaan on painettu.

Takaisin Eukleides-kirjojen etusivulle.